Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 decembrie 2021

Cuvântare la Nașterea cea după trup a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos

 



Cuvântare la Nașterea cea după trup

a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului

nostru Iisus Hristos

 

 

            Astăzi văd că cerul și pământul se află întru aceeași cinste și că se înalță cele de jos până acolo unde se găsesc cele mai înalte dintre toate. Oricare ar fi firea, poziția și ordinea a celor mai presus de lume, nu există nimic mai minunat și mai valoros decât peștera și ieslea din Betleem și decât scutecele pruncului Hristos. Între cele ce a făcut de-a lungul veacurilor Dumnezeu pentru om, nu există nimic mai folositor pentru toți și mai sfânt decât ceea ce sărbătorim astăzi. Nașterea lui Hristos.

            Fiul lui Dumnezeu Cel mai înainte de veci și de nedescris Se naște după trup într-o peșteră. Este în acel moment fără adăpost. Nu are loc în care să locuiască și este așezat în ieslea animalelor necuvântătoare. Se face văzut și este pipăit și înfășurat în scutece. Trupul Său însă nu s-a născut pentru a se destrăma puțin. Împreună cu el S-a unit Dumnezeu în cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi în chip neconfundabil și s-a format un ipostas teandric (Dumnezeiesc-omenesc) care a locuit în pântece fecioresc și s-a născut fără să veteme puritatea Fecioarei. Aceea, de asemenea, după cum s-a arătat mai presus de orice plăcere pătimașă în timpul zămislirii, așa cum s-a arătat mai presus de durerile fizice în timpul nașterii. Nu este numai Dumnezeirea de neexplicat, ci și felul în care Hristos S-a unit cu trupul este cu neputință a fi înțeles în mod logic. Îngăduința aceasta aceasta a lui Dumnezeu este de nedescris și depășește orice minte și cuvânt. Acum Hristos este El Însuși Dumnezeu desăvârșit dar și Om desăvârșit.

            Diavolul nu a putut să primească să fie mai prejos decât nici un înger, dar nici chiar decât Dumnezeu. A vurt așadar să se asemene cu Însuși Ziditorul. Atunci a avut loc căderea lui înfricoșătoare. În continuare, neputând să suporte ceea ce i s-a întâmplat, s-a pornit cu invidie împotriva omului și cu vicleșug la târât pe Adam în neascultare. Astfel s-a înfățișat începătorul răutății, pe el însuși ca și prototip al răutății, la care participă în continuare numai aceia care preferă să fie cu el. iubitorul de oameni Dumnezeu a binevoit să elibereze făpturile Lui din preamândra răutate a diavolului. S-a pogorât de sus, S-a smerit și a sărăcit ca noi, amestecând omenirea cu Dumnezeirea. A arătat astfel tuturor smerenia, ca și cale ce duce către cele de sus. Acum și îngerii au învățat de la Stăpânul Hristos că drumul asemănării cu El nu este înălțarea, ci smerenia. Oamenii pot ușor să-și îndrepte greșelile, de vreme ce recunosc că smerenia este drumul care îi ridică la Dumnezeu și astfel pot să se îndrepte. Cu nașterea lui Hristos diavolul a fost rușinat și a fost înfrânt. Mai mult, acum a fost călcat în picioare de către aceia care au fost mai înainte sub picioarele lui.

            Acesta, Care rânduiește toate, astăzi este înfășat în scutece sărace. Cu vrerea Lui devine sărac și Se socotește împreună cu robii, deoarece dorește să vadă din nou bogat pe om. Cine și-a dat seama și a înțeles cinstea, pe care a primit-o firea noastră de la Dumnezeu și a sesizat iubirea Lui de oameni, va alerga cu dor către Acesta. Va auzi și va învăța poruncile Lui. Va fi surprins de taina prefacerii noastre.

            Steaua, care a condus magii, s-a oprit când s-au oprit ei, a înaintat când au început din nou să meargă. A fost conducătorul lor, care nu i-a lăsat niciodată singuri, până când au ajuns la casa unde L-au găsit și s-au închinat lui Hristos. I-au dăruit aur și tămâie și smirnă. Deoarece Acesta prin moartea Lui, a cărei simbol a fost smirna, ne-a dăruit dumnezeiasca viață, a cărei închipuire a fost tămâia, dar și sfânta strălucire și împărăția, pe care o înfățișează aurul. Păstorii întocmesc astăzi horă obștească cu îngerii pentru Nou-Născutul Hristos. Cauza acestor doxologii comune este mesajul marii bucurii, pe care au primit-o că astăzi S-a născut Mântuitorul oamenilor. Pentru toți au venit bunăvoirea și bucuria.

            Fraților, am primit ca moștenire de la Mântuitorul nostru duhul înfierii. Am devenit moștenitorii lui Dumnezeu și împreună moștenitori cu Hristos. Să avem deci, pace între noi. Să devenim înțelepți și să spunem și să facem întotdeauna cele adevărate și drepte, orientați spre rugăciuni și implorări. Să cântăm și să psalmodiem către Acesta cu inimile noastre și nu numai cu buzele. Înlăuntrul nostru să avem pace cu noi înșine și să supunem trupul duhului. Să-i suportăm pe frații noștri cu iubire și să le oferim iubire, după cum și Hristos ne oferă nouă. Ne-a eliberat de stricăciune. Să ne bucurăm de darurile cerești veșnice, ca și copii ai Tatălui nostru ceresc. Această bucurie doresc să o dobândim cu toții și să ne bucurăm de slava, pe care ne-o pregătește la a doua Sa venire Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos[1].



[1] Mitropolia Tesalonicului. Biserica Mitropolitană a Sfântului Grigorie Palama, Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama. Fragmente din textele Sfântului care au fost prezentate în adunările tinerilor din cadrul centrului Spiritual al Bisericii Mitropolitane sub îndrumarea Arhimandritului Metodie Alexiu doctor în teologie, Tesalonic, 2017, pp69-71.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Totalul afișărilor de pagină