Faceți căutări pe acest blog

Rugăciuni

 

Alte rugăciuni sau minuni petrecute în urma rugăciunilor aici: https://hrabalexandru.blogspot.com/search/label/rugaciuni

Rugăciune către Dumnezeu pentru creșterea copiilor

 

Doamne și Părinte, Ziditorul și Apărătorul tuturor făpturilor! Îți mulțumesc Ție pentru roadele Tale binecuvântate. Mă rog Ție din toată inima mea: așa cum ai făgăduit să trimiți Duhul Tău Cel Sfânt tuturor celor care Îl vor cere, trimite-L și copiilor acestora (N) – ca să aprindă în ei adevărata frică de Tine Dumnezeu, care este începutul înțelepciunii – și de Îl vor dobândi se vor învrednici de slava veșnică. Dă-le lor să Te cunoască pe Tine, ferește-i de închinarea la idoli și de învățăturile greșite, fă ca, sporind în credința mântuitoare și în evlavie, Duhul acesta să fie cu ei neîncetat. Dăruiește-le inimă credincioasă, ascultătoare și smerită și înțelepciune, ca odată cu anii vieții să crească în har înainta Ta, Dumnezeule. Sădește în inimile lor dragostea pentru cuvântul Tău dumnezeiesc, ca să-l asculte cu luare-aminte la toate rugăciunile, ca să-i cinstească pe cei bătrâni, ca să fie neprihăniți în purtări, feciorelnici la fire, cinstiți în cuvinte, drepți în fapte, sârguincioși la învățătură, fericiți în împlinirea îndatoririlor lor, înțelepți, blânzi și binevoitori cu oamenii. Ferește-i de ispitele acestei lumi și de ademenirea desfrânării. Nu-i lăsa să cadă în necurăție și în desfrânare, că să nu-i întristeze și pe alții. Fii apărătorul lor în toată primejdia, ca să nu-i atingă moartea năprasnică. Fă ca să nu vedem în ei necinstirea și rușinarea, ci să ne bucurăm de cinstea și bucuria lor și să se învrednicească de ospățul Tău în Împărăția cerurilor și împreună cu toți sfinții să-Ți aducă cinste, slavă și închinăciune prin Hristos Dumnezeul nostru. Amin[1].



[1] Rugăciuni pentru familie, ed. Sophia, București, f.a., pp. 70-72.


Rugăciunea feciorei pentru măritiș,

către Dumnezeu-Tatăl

 

A

totbunule Doamne! Știu că fericirea mea cea mare stă în a Te iubi cu tot sufletul meu și cu toată inima mea și în a împlini întru totul sfântă voia Ta. Așadar Însuți îndrumă, Dumnezeule, sufletul meu și umple inima mea: vreau să Îți plac doar Ție, fiindcă Tu ești Ziditorul meu și Dumnezeul meu. Păzește-mă de trufie și de iubirea de sine: să mă împodobească priceperea, smerenia și curăția. Lenevirea Îți e urâtă și naște patimi: Tu dă-mi hărnicie și binecuvântează ostenelile mele. Iar întrucât legea Ta poruncește ca oamenii să trăiască în căsnicie cinstită, adu-mă, Părinte Sfinte, la această chemare sfințită de către Tine, fiindcă Tu ai zis: „Nu este bine ca omul să fie singur” – și, făcându-i lui femeia ca să-i fie ajutor, le-ai dat binecuvântare să crească, să se înmulțească și să umple pământul.

Auzi smerita mea rugăciune, care se înalță către Tine din adâncul inimii de fecioară: dă-mi soț cinstit și binecredincios, ca să Te preaslăvesc în dragoste și înțelegere împreună cu el pe Tine, Dumnezeul cel Milostiv, pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururi și în vecii vecilor. Amin[1].

 

Cu puține adaptări această rugăciune poate fi spusă și de către tinerii bărbați.



[1] Cum să întemeiem o familie ortodoxă. 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, traducere din limba rusă de adrian Tănăsescu-Vlas, ed. Sophia/cartea ortodoxă, București, f.a., pp. 10-11.


Rugăciuni la năprasnica moarte de boli molipsitoare

Făcute de sfințitul patriarh Filotei[1]

 

 

            Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, izvorul cel nesecat la îndurărilor, noianul cel nepătruns al iubirii de oameni, adâncul cel nemăsurat al îndelungatei răbdări și al bunătății, Care aduci multe feluri de bătăi și de răni asupra neamului omenesc spre folosul lui, prin marea Ta iubire de oameni, pentru ca neînfrânarea și pornirea noastră spre păcat, fiind stăpânită ca de un frâu de frica Ta cea dumnezeiască, să nu se pornească împotriva chipului cel dumnezeiesc, nici să batjocorească firea cea aleasă a sufletului nostru, oprește, Te rugăm, această armă ascuțită și neașteptată a morții, adusă asupra firii noastre, ca să nu ne împuținezi mai mult decât pe toate neamurile, nici să ne dai spre batjocură vrăjmașilor celor care lucrează cu mintea și celor care lucrează cu simțurile. S-au pustiit cetățile [orașele și satele], s-au stricat târgurile [piețele]; praznicele cele sfințite și slujbele și frumusețea cântărilor dumnezeiești, în bună parte, au tăcut; case frumoase și mari, după cum zice Scriptura, au pierit și nu este cine să locuiască în ele. Frică și cutremur a venit peste noi și negura întunecată a acestei morți înfricoșătoare ne-a acoperit pe toți. Nu apucăm, Stăpâne, noi, rudele, să jelim pe cei răposați, precum este obiceiul, că a și venit sfârșitul nostru și căutăm pe alții care să ne jelească și suntem dați aceleiași gropi de obște. Noi, cei vii și văzuți, nu mai socotim că suntem vii, de frica acestei bătăi înfricoșătoare; nu ne mai încredem nici în noi înșine, bănuind fiecare din noi că are în sine semnul și rana morții și, înainte de moarte, cumplit de frica morții murim [isterie].

            Aceasta este plata răutății noastre; acesta este sfârșitul cel cuvenit faptelor noastre viclene și necurate; acestea sunt isprăvile cele rele ale desfrânării, ale nedreptății și ale călcării noastre de jurământ; acest șarpe cu trei capete, înfigând în noi dinții săi cei veninoși, ne-a adus această stricăciune și această moarte, după cum zice Scriptura; pentru aceasta vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultători. Pentru care nu putem nici ochii minții să-i ridicăm, nici să ne rugăm curat ca să dobândim mila Ta, fiecare din noi fiind apăsat de greutatea cugetului ca de niște obezi de fier. Dar nu ne părăsi pe noi cu totul și, pentru numele Tău cel sfânt, nu strica așezământul Tău, ca să nu fim lipsiți de vremea pocăinței și a întoarcerii, noi, ticăloșii. Știm că și această bătaie de moarte cu iubire de oameni ai adus-o pentru că, de multe ori făgăduind pocăință și de multe ori mințind, ne-am osândit spre tăiere ca și smochinul cel neroditor. Dar mai ai încă răbdare, ca un lucrător iubitor de oameni, Care nu voiești moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu; Cel care ai poruncit ca de șaptezeci de ori câte șapte să iertăm păcatele fraților; Care poți din pietre tari și neroditoare să ridici pe fii lui Avraam, pentru că numai Ție sunt cu putință toate cele ce sunt la oameni cu neputință, Stăpâne, Iubitorule de oameni. Ca, și prin noi, în neam și în neam, să se slăvească preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin[2].



[1] Rugăciunea se găsește în Molitfelnic, cartea care cuprinde slujbe, rânduieli și rugăciuni săvârșite de preot la diferite trebuințe din viața creștinilor.

[2] Molitfelnic, ed. IBMBOR, București, 2006, pp. 497-499.


Rugăciune miresei

Către Maica Domnului

 

O, Preacurată Fecioară, oglinda vie a desăvârșirii, pilda tuturor fecioarelor și a mireselor binecredincioase! O, sfânta mijlocitoare a mea! Iată că mi se deschide o nouă viață, iar sufletul mi se umple de bucurie amestecată cu tristețe, când mă gândesc la toate câte mă așteaptă. Ție îți încredințez această căsnicie în care după voia lui Dumnezeu trebuie să pășesc alături de mirele meu. Nu te îndepărta de mine, călăuzitoarea multor inimi, ci umple-mă cu virtuțile tale cele sfinte care au luminat căsătoria cea feciorelnică și minunată cu ocrotitorul fecioriei tale, Dreptul Iosif. La tine este toată nădejdea mea și la tine alerg! Căci pilde multe ale credincioșilor umplu sufletul meu de griji, care îmi arată că viața este plină de încercări, că bucuriile pământești se ofilesc repede, iar în locul lor vin necazurile, și că pentru biruirea lor e nevoie de multă răbdare și dăruire de sine.

O, sfânta și multiubitoarea mea mijlocitoare! Cere harul lui Dumnezeu, ca să pot trăi după voia Lui, și fă ca viața ta sfântă să stea neîncetat în fața ochilor mei ca o pildă vie. Căci tu ai sfințit cu virtuțile tale unirea cu sfântul tău mire, care sporea alături de tine în virtuți și în sfințenie, căci cuvintele tale despre Dumnezeu și lucrarea Sa, dar mai ales pildele tale sfinte, cu atât mai mult aprindeau iubirea lui pentru Dumnezeu.

O, binecuvântată Maica a lui Dumnezeu, Mireasa Duhului Sfânt! Aprinde în inima mea focul iubirii tale, ca să urmez pilda ta și alături de viitorul meu soț să duc o viață creștină, plăcută lui Dumnezeu, să-l încurajez spre fapte bune cu evlavia mea, să-l cinstesc ca pe ocrotitorul și prietenul meu și să mă supun lui în pace și iubire. Fii milosârdă, Fecioară, împreună cu Mântuitorul Hristos, Fiul tău și Dumnezeu, la cununia noastră, pentru a nu ne lipsi de harul Lui, care poate alina orice durere și întări inimile slabe în împlinirea voii lui Dumnezeu. Amin[1].



[1] Rugăciuni pentru familie, ed. Sophia, București, f.a., pp. 11-14.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Totalul afișărilor de pagină