Bine ați venit!

Doamne Iisus Hristoase, Dumnezeu nostru, binecuvintează cu binecuvântarea Ta cea cerească pe toți cei ce vor citi acest blog. Deschide-le lor inima ca să înțeleagă cuvintele din el. Ferește-i de toată rătăcirea și Te preamărește în viața lor, făcându-i instrumente ale voinței Tale sfinte.

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 septembrie 2016

Binecuvântări ale minunatei purtări de grijă a lui Dumnezeu - Sfântul Paisie Aghioritul


Binecuvântări ale minunatei
purtări de grijă a lui Dumnezeu[1]
Sfântul Paisie Aghioritul
           
           
Dumnezeu. Vede nevoile, dorințele noastre și atunci când ceva este spre binele nostru, ni-l dă. Atunci când cineva are nevoie de ajutor în ceva, Hristos și Maica Domnului îl ajută…Când ne încredințăm pe noi înșine lui Dumnezeu, atunci Bunul Dumnezeu ne păzește și ne iconomisește… Dă fiecăruia din noi orice are nevoie și se îngrijește chiar și în amănunte de nevoile noastre materiale… să nu aștepți ca mai întâi să-ți dea Dumnezeu, ci ca tu să te dai în întregime Lui… Încrederea în Dumnezeu este o continuă rugăciune tainică, ce atrage fără zgomot puterile lui Dumnezeu acolo unde este trebuință și în ceasul în care este nevoie… Când cineva se lasă în seama lui Dumnezeu, El nu-l lasă… dacă, mi-ar trebui ceva mâine, Dumnezeu îl prevede de azi… Când noi, din mărime de suflet, Îl facem pe Dumnezeu să Se bucure de viața noastră, atunci El dăruiește cu îmbelșugare binecuvântările Sale fiilor Săi mărinimoși în ceasul în care au trebuință de ele
            - Părinte, uneori am o dorință și Dumnezeu mi-o îndeplinește fără să I-o cer. Oare cum se face aceasta?
         
   - Iconomisește Dumnezeu. Vede nevoile, dorințele noastre și atunci când ceva este spre binele nostru, ni-l dă. Atunci când cineva are nevoie de ajutor în ceva, Hristos și Maica Domnului îl ajută. În întrebau pe Bătrânul Filaret[2]: „Părinte, ce vrei să-ți aducem?”. „Maica Domnului îmi iconomisește tot ce am nevoie”, spunea acela. Și așa se făcea. Când ne încredințăm pe noi înșine lui Dumnezeu, atunci Bunul Dumnezeu ne păzește și ne iconomisește. Ca un econom bun dă fiecăruia din noi orice are nevoie și se îngrijește chiar și în amănunte de nevoile noastre materiale. Și ca să înțelegem grija Lui, purtarea Lui de grijă, ne dă exact acelea de care avem trebuință. Însă să nu aștepți ca mai întâi să-ți dea Dumnezeu, ci ca tu să te dai în întregime Lui. Pentru că dacă cere mereu de la Dumnezeu și nu te lași pe tine cu încredere în purtarea Lui de grijă, aceasta arată că ai casa ta și te înstrăinezi de veșnicele lăcașuri cerești. Acei oameni care le dau pe toate lui Dumnezeu și se dăruiesc apoi pe ei înșiși în întregime Lui, se adăpostesc sub cupola cea mare a lui Dumnezeu și sunt apărați de purtarea Lui de grijă cea Dumnezeiască. Încrederea în Dumnezeu este o continuă rugăciune tainică, ce atrage fără zgomot puterile lui Dumnezeu acolo unde este trebuință și în ceasul în care este nevoie. De aceea fiii Lui cei mărinimoși Îl slavoslovesc mereu cu multă recunoștință.
            Părintele Tihon, atunci când s-a dus la Coliba Sfintei Cruci, nu avea biserică, deși îi era absolut necesară. Nici bani nu avea ca s-o facă, ci numai o mare credință în Dumnezeu. Într-o zi s-a rugat și a pornit spre Karyes, cu credința că Dumnezeu îi va iconomisi banii de care avea trebuință ca să facă biserica. Înainte de a ajunge la Karyes, îl strigă de departe starețul Schitului Sfântul Ilie. Când s-a apropiat părintele Tihon, starețul i-a spus: „Un creștin evlavios din america mi-a trimis acești dolari ca să-i dau unui pustnic care nu are biserică. Sfinția Ta nu ai biserică. Ia-i și fă-ți!”. Atunci părintelui Tihon i-au dat lacrimile de emoție și recunoștință față de bunul Dumnezeu, Care, ca un cunoscător de inimi se îngrijise pentru biserică mai înainte ca el să-L roage, în așa fel încât să aibă banii pregătiți atunci când îi va cere[3].
            Când cineva se lasă în seama lui Dumnezeu, El nu-l lasă. Și într-adevăr, dacă mâine la ora zece ai nevoie de ceva, atunci când ceea ce ceri nu este ceva nerațional, ci o nevoie reală, la 9 și 45 sau la 9 și jumătate Dumnezeu îl are gata ca să ți-l dea. De pildă ai trebuință de un pahar la ora nouă. La 9 fără 5 îți vine paharul. Ai trebuință de 500 de drahme? În ceasul când ai trebuință de ei îți vin exact 500 de drahme, nici 510, nici 490. Am observat că, dacă, de pildă, mi-ar trebui ceva mâine, Dumnezeu îl prevede de azi. Adică înainte de a gândi eu, Dumnezeu Se gândește mai devreme și-mi dăruiește acel lucru în ceasul în care am trebuință de el. pentru că de acolo de unde vine, ca să ajungă la mine exact în ceasul în care am trebuință, văd de cât timp ar fi nevoie. Deci Dumnezeu se îngrijește de mai înainte.
            Când noi, din mărime de suflet, Îl facem pe Dumnezeu să Se bucure de viața noastră, atunci El dăruiește cu îmbelșugare binecuvântările Sale fiilor Săi mărinimoși în ceasul în care au trebuință de ele. După aceea toată viața trece însoțită de binecuvântările dumnezeieștii purtări de grijă. Ore întregi va pot povesti întâmplări despre minunata purtare de grijă a lui Dumnezeu.
            Când eram în război, în aplicații, aveam o Evanghelie, dar am dat-o cuiva. După aceea îmi spuneam: ”Ah, de aș avea o Evanghelie, cât m-ar ajuta!”. De Nașterea Domnului ne trimiseră sus în munte 200 de pachete din Mesolonghi[4]. Din două sute de pachete, numai într-al meu exista o Evanghelie. Era o Evanghelie veche, care avea și o hartă a Palestinei. Pe pachet era și o însemnare: „Dacă ai nevoie și de alte cărți, scrie-mi ca să-ți trimitem”. Mai târziu, la Mănăstirea Stomiu, aveam nevoie o dată de o candelă pentru biserică. Într-o dimineață, în zorii zilei am coborât în Konița. În clipa când treceam, pe lângă o casă, aud o copilă spunând tatălui ei: „Tată, călugărul!”. Atunci acela a venit și mi-a spus: „Părinte, am făgăduit o candelă Maicii Domnului. Ia banii aceștia ca s-o cumperi!”. Și-mi dă 500 de drahme, exact atât cât făcea o candelă în 1958. Dar și acum dacă am trebuință de ceva, Dumnezeu îndată îmi iconomisește. Vreau, de pildă, să tai lemne și nu pot? Atunci se iconomisesc taca-taca lemnele. Înainte de a veni aici[5] am primit un pachet care avea înăuntru 50.000 de drahme, exact atâția câți aveam nevoie. Am dat o icoană Axion estin cuiva de binecuvântare, iar a doua zi mi-au adus una a Portăriței. În vara acestui an[6], înainte de a începe ploile, nu aveam apă deloc. Acum, după ce a ploua puțin, adun o cutie și jumătate pe zi. Bazinul are apă de anul trecut, dar nu se poate bea. Însă cum le iconomisește Dumnezeu! Am un butoi cu apă la poartă. Atâția omeni, care vin în fiecare zi beau, se spală, pentru că sunt transpirați, dar nivelul scade numai cu 4-5 degete! O sută cinzeci-două sute de oameni să se folosească de apă și să nu se golească butoiul! Unii deschid mult robinetul, alții îl uită deschis și curge, apa însă nu se termină!
Cartea citată se poate comanda de aici: http://www.evanghelismos.ro/carte/29/vol_2_trezire_duhovniceasca


[1] Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, II, Trezire Duhovnicească, ed. Evanghelismos, București 2012, pp. 274-276.
[2] Vezi Cuviosul Paisie Aghioritul, Părinți aghioriți, ed. Evanghelismos, București, 2004, p. 89.
[3] Ibidem, p. 18.
[4] Orășel în sudul Greciei.
[5] Adică în Mânăstirea Suroti, după ieșirea din sfântul Munte.
[6] S-a spus în vara anului 1990.

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Sinpro

Totalul afișărilor de pagină