Bine ați venit!

Doamne Iisus Hristoase, Dumnezeu nostru, binecuvintează cu binecuvântarea Ta cea cerească pe toți cei ce vor citi acest blog. Deschide-le lor inima ca să înțeleagă cuvintele din el. Ferește-i de toată rătăcirea și Te preamărește în viața lor, făcându-i instrumente ale voinței Tale sfinte.

Faceți căutări pe acest blog

!!!Important!!!

Acest blog reprezintă strict părerile mele.
Orice asociere între numele meu și documentele oficiale legate de ora de Religie (lecții, fișe, manuale, programe școlare etc) sau cu acțiunile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române sau ale Arhiepiscopiei Timișoarei ori ale Școlii Gimnaziale Satchinez nu-și are menirea. Aceste instituții nu pot fi responsabile pentru postările mele și nici trase la răspundere!
Unele din materiale de pe blog (filme și cărți) sunt descărcate de pe internet (Scribd sau alte site-uri) și au caracter informațional.

luni, 24 noiembrie 2014

Iisus versus Tarzan sau… Întreg la minte, la picioarele lui Iisus (Luca 8, 26-39) Preot Prof. Dr. Constantin Necula


Iisus versus Tarzan
sau…
Întreg la minte, la picioarele lui Iisus
(Luca 8, 26-39)
Preot Prof. Dr. Constantin Necula
Nici nu știu cum să încep. După unii umanisto-atei și unii jurnaliști, n-ar trebui să scriem despre Evanghelia aceasta. Bine, după ei n-ar trebui să scriem deloc. E cu demoni și un îndrăcit. Pe îndrăcit nu știm cum îl cheamă. Pe chinuitor îl cheamă Legiune, de unde cuvântul românesc lighioană. Cine ar fi crezut că o să ajungem să trebuiască să rescriem Evanghelia, pentru ca unii să se simtă bine și băgați în seamă, pentru ca unii să dezvolte organizații umaniste de dezbatere? Oare dacă am scrie că s-a întâlnit cu Wader  din Războiul Stelelor, acela de sufla greu și hârâit, am mai fi vinovați că speriem copiii? Copiii noștri, care se uită la tot felul de lighioane în filme și desene, cu pornografii de limbaj fără nicio amendă instituțională, care sunt supuși la tot felul de presiuni educaționale de o cultură modernă incapabilă să se desprindă de materialism, copiii noștri, de care râd profesorii de limbă română ori de matematică – nu, nu am ales la întâmplare exemplu – că au ales să trăiască după legea lui Dumnezeu și refuză să trăiască drept urmași de maimuță, să se sperie de Hristos Iisus, Cel care este Învierea? E de preferat să avem un model Tarzan, cel crescut de maimuțe? Atunci de ce să ne mai mirăm că sunt pline școlile de violență și nebunie programată, de alcool și tutun ori praf de prizat? De ce să ne mai mirăm că pruncii noștri se exprimă dezarticulat, prin înjurături cumplite, și fac cunoștință simplu și sexual: Tarzan/Jane? Interzicem cuvinte ca păcat, pocăință ori morală. Punem în loc curvie asistată psihoterapeutic, homosexualitate ca normalitate și avort ca forme de fericire a femeii? Prostituția legiferată și uciderea ca forme de libertate? Suntem, clar, în plin ținut al Gherghesenilor, cotropiți de lighioane și refuzând intervenția lui Hristos.
Zilele trecute am auzit o distinsă domniță cum se plângea public că a scăzut numărul celor care îmbrățișează darwinismul. Nu i-am auzit niciodată anterior, când excesul de darwinism a creat victime mai multe decât Inchiziția, mereu pusă în cârca Bisericii, deși Ortodoxiei i-a fost vrăjmașă, ucigașă nonșalantă. Gulaguri de exterminare în numele darwinismului dialectic, da. Ore de viață în Hristos, ba.
Alții cereau să fie predată istoria religiei în școală, deși nu au făcut nici un efort să scrie un manual serios pe care să-l propună alternativă. Ca oră de ideologizare partinică, exact ceea ce spun ei ă încearcă să evite. Alții mărturiseau că teologia nu e știință, în schimb futurologia da, irisologia ori horoscopia da. O turmă de lighioane împotriva lui Hristos. O lume a gherghesenilor care cere ca Iisus să plece de la ei, pentru că le aruncă în lac porcii din care scot și ei un venit oarecare. Dacă nu aș fi făcut școală în perioada comunistă, ia-ș fi crezut că sunt oamenii libertății de exprimare. E suficient să le ascult ironiile semidocte și violența de atacuri ca să-mi aduc aminte că fenomenul Pitești, cu toată drama lui teribilă, continuă în forme asistate din bugete străine de orice reconstrucție a Neamului și tinereții. Aduc cu ei alte lanțuri și chingi pentru împiedicatul mersului înainte.
Este limpede. Morala unei națiuni nu se poate construi dezbrăcat! Cocoțat pe lianele junglei moderne, Tarzani de circumstanță! Ci îmbrăcat, întreg la minte, la picioarele lui Iisus![1][1] Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Ce va da omul în schimb pentru sufletul său?, ed. Agnos, Sibiu, 2013, pp. 163-164.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Cuvântul Ortodox

Cuvântul Ortodox

Sinpro

Sophia.ro

Elefant.ro

Totalul afișărilor de pagină